Written about us

Innovatieve samenwerking onderwijs-privé maakt studenten futureproof

Thursday 3rd of November 2022

Hoe haal je als ervaren marketeer het meeste uit de kostbare data die je hebt verzameld? Op welke manier kan je efficiënt gebruik maken van Artificiële Intelligentie (AI), machine learning en marketing automation? Met een nieuwe opleiding over data en AI biedt het Opleidingscentrum Marketing van Hogeschool Gent vanaf januari het antwoord op deze en andere vragen. Zo krijgen marketeers, ondernemers en professionals uit verschillende sectoren meer inzicht in deze technologie en halen ze meer return uit hun campagnes. Deze compacte opleiding, “Data en AI in Marketing”, ontstond in samenwerking met consulting groep Customer Collective.

Martech-hiaat gevuld

Deze nieuwe opleiding “Data en AI in Marketing” is afgestemd op ondernemers en marketeers die bezig zijn met de enorme hoeveelheid data die er beschikbaar is, en de materie van AI en machine learning ontcijferd willen zien om die data te kunnen gebruiken. Dankzij concrete uitleg leren zij hoe je met deze nieuwe technologieën waarde creëert.

“Als hogeschool moeten wij onze studenten futureproof maken,” vindt Katrien Meert, Opleidingshoofd Centrum Marketing bij HOGENT. “Maar we merken dat ons huidige marketingprogramma een hiaat bevat: Big data. Hoe kan je AI inzetten om diepgaande klantinzichten te verwerven en klantentrouw bekomen door een gepersonaliseerde aanpak waarbij de gewenste producten aan de gewenste prijs bij de juiste klant terecht komen? En hoe kan je deze technologie toepassen als groeiaccelerator voor je bedrijf?

De toekomst van marketeers gaat er anders uitzien; dat lees je in de gespecialiseerde pers. Dit is een grote opportuniteit. Maar marketeers moeten kunnen meepraten met IT’ers, zodat ze het niet in Keulen horen donderen. Marketing is meer dan campagnes. Er worden vandaag zoveel gegevens verzameld via klantenkaarten, smartphones, sensoren en via de explosief toenemende digitale kanalen. Marketeers, retailers, banken en energieleveranciers,… zitten op een berg van data, maar ze kunnen er vaak niet mee aan de slag. Het zou dus handig zijn dat ze deze taal begrijpen, zodat ze niet om de haverklap een data-analist hoeven in te schakelen. Zo kunnen ze sneller en efficiënter werken. AI helpt het om de kwaliteit van de interacties met de klant te verhogen en de volgende stap van de klant beter te voorspellen. Dit zou zonder AI veel te tijdrovend zijn (of zelfs onmogelijk) om zulke inzichten te bereiken.”

Technologie in mensentaal

De hele opleiding is vormgegeven door addData, een Data Science bureau gevestigd in Diegem dat deel uitmaakt van de Customer Collective groep. Zo maken ze technische materie bevattelijk voor ervaren marketeers en tonen ze bijvoorbeeld aan wat AI kan betekenen voor een marketeer. Bedrijven als Zalando en Coolblue werken al jaren met deze technologie om onder meer het koopgedrag van consumenten te voorspellen, wat hen een enorm competitief voordeel oplevert.

“Voor deze technische materie is een datawetenschapper nodig,” licht David Vansteenbrugge, Managing Director van addData toe. “Marketeers vinden het stilaan ongemakkelijk om niet te weten hoe AI werkt. Op LinkedIn krijg je de valse indruk dat iedereen perfect weet hoe AI in elkaar zit. Quod non, dus. Daarom is deze bijscholing zo relevant. We willen onze kennis maximaal delen met het onderwijs. Zo helpen we de marketeers van morgen vormen.”

Kruisbestuiving tussen onderwijs- en bedrijfswereld

Lies Taerwe, Managing Director van The House of Marketing en Managing Partner van Customer Collective, de overkoepelende marketinggroep boven addData, bevestigt uit ervaring dat de connectie tussen onderwijs en de bedrijfswereld een manier is om jong talent aan te trekken.

“De samenwerking tussen onderwijs en privé komt steeds vaker voor omdat het voor de onderwijswereld moeilijker wordt om de snelle technologische evoluties bij te blijven benen,” legt Lies Taerwe uit. “Als je mee de experts vormgeeft voor wat nodig is op de arbeidsmarkt, heb je een veel grotere kans om de juiste profielen te vinden. Via een ‘train de trainer’-programma, dat we hier ook zullen toepassen, ontstaat een win-winsituatie: nieuwe instroom van talent in bedrijven én nieuwe docenten met up-to-date kennis in het onderwijs.”

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt groeide Customer Collective het voorbije jaar van 300 tot maar liefst 400 werknemers: “Waar blijven we die talenten halen? Ondermeer door samen te werken met scholen. Wij scholen onze medewerkers ook regelmatig bij. Om ze te kunnen houden, denken we onophoudelijk vooruit.”

Externe expertise

Onder de lesgevers die hun knowhow met de cursisten zullen delen bevinden zich enkele gerenommeerde experts uit de bedrijfswereld. Naast David Vansteenbrugge van addData, zullen oa. Emilie Nenquin, Head of Data & Analytics bij VRT en Steven de Grave, Expert Data, Privacy & GDPR bij het innovatieve advocatenbureau De Groote – De Man doceren.

Na