Written about us

HOGENT start eerste opleiding artificiële intelligentie.

Wednesday 11th of May 2022

Artificiële intelligentie (AI) of de zelflerende machine: het is hét buzzword van de laatste jaren. In zowat alle sectoren wordt het gebruikt, maar HOGENT komt nu ook met een opleiding. Het postgraduaat gaat van start in januari. 

In een ideale wereld wil HOGENT dat alle studenten artificiële intelligentie in hun vakdomein toepassen, ook al houdt hun richting er niet meteen verband mee. Tot dan is er nu het compacte postgraduaat dat dus vanaf januari van start gaat. De opleiding werd mee vormgegeven door addData, een data science bedrijf dat zich bezighoudt met data en artificiële intelligentie.

“We merkten dat de kennis bij bedrijven rond AI best laag was. Nochtans wordt AI steeds belangrijker. Daarom zochten we actief naar partners om het kennisniveau over AI op te krikken”, zegt David Vansteenbrugge, AI-expert en managing director van addData die les geeft aan de opleiding. Naast artificiële intelligentie zal er ook veel aandacht zijn voor data in de opleiding. Hoewel data het nieuwe goud zijn en bedrijven op een hele berg data zitten, weten ze niet zo goed wat er mee aan te vangen en ook dat kunnen studenten dus leren in de nieuwe studierichting. 

 

Studenten en werkenden 

De nieuwe opleiding is een compact postgraduaat en richt zich op twee groepen. “Enerzijds richten we ons op pas afgestudeerde marketingstudenten, en anderzijds op marketeers die al een paar jaar meedraaien in het werkveld en zich graag willen bijscholen”, legt Vansteenbrugge uit. De cursus moet marketeers leren omgaan met AI in al zijn facetten. “Het is de bedoeling dat we vanuit de basis vertrekken. We leggen eerst uit wat AI is, om hen vervolgens aan te leren hoe je er op een correcte, veilige manier mee kan omgaan”, aldus Vansteenbrugge. 

Het postgraduaat komt er volgens Vansteenbrugge geen dag te vroeg. “Het is een relevant, duidelijk signaal om AI ook aan te bieden in een andere sector. In opleidingen vandaag krijgt artificiële intelligentie zelden aandacht, hoewel het steeds een grotere rol speelt in organisaties en onze maatschappij. Artificiële intelligentie moet daarom absoluut zijn plaats krijgen in de hedendaagse opleidingen”, besluit hij. 

Sofie van Waeyenberghe